dijous, 28 d’octubre del 2010

Eleccions 2010 // 114 candidatures: Escons en Blanc

Ja és públic. Un total de 114 candidatures participaran a les properes eleccions a Catalunya, el 28 de novembre vinent. Hi ha opcions per a tots els gustos, des d'extrema dreta fins a diguem-ne d'esquerra, ja que en aquest cas les esquerres ja han perdut els extrems dins del panorama de crisi ideològica per al qual naveguen. La grandesa de la democràcia fa que no solament hi hagi partits, això sí alguns de dubtosa credibilitat, d'opcions ideològiques tradicionals sinó que també n'apareixen de més alternatius. La veritat, però, que el més improtant és saber què hi ha moltes opcions que confrmen un ventall polític que per primera vegada podria jugar a favor de la ciutadania.

I és que tots aquells que normalment s'abstenen han d'entendre que l'única manera de trencar amb l'estabislhment actual és precisament participant. L'abstenció no solament és poc favorable a aquells que creuen que així es prodiguen en l'art de la reivindicació ans al contrari. L'abstenció afavoreix als partits que comopten amb representació al Parlament, que tenen una mobilització de votants al llarg de la seva aparició regular als mitjans. També una baixa participació provoca que segons el sistema electoral vigent la xifra de vots per aconseguir un primer representant sigui ridícula: quant més baixa participació més f'acil és que aquesta xifra s'aconsegueixi al mateix temps que més diputats dóna als més votats.

En general doncs, abstenir-se va un mal favor a tota la societat. No té cap raó de ser a no ser que precisament el què vulguin aconseguir els asbtencionistes és ajudar als partits convencionals a afiançar, encara més, el seu poder. Ara bé, el què hauríem de tenir clar és que de tant en tant val la pena arriscar-se i comprometre's. Votar una opció política nova que aporta canvis substancials i de contingut al sistema sí que pot ser un bon revolsiu, i una opció a tenir en compte, abans sempre que no anar a votar.

Tothom parla de la necessitat de llistes obertes, noves circumscripcions, una major proporcionalitat, entre d'altres mesures, però hem de tenir en compte que els partits convencionals no estan interessats en retocar lleis que segurament els poden obligar a cedir quotes de poder. Per això val la pena plantejar-se dues coses: primer de tot si volem o no un canvi, un fet que si la resposta és afirmativa ens portarà ineuívocament a prendre l'opció de participar; la segona és quina opció pot representar o accentuar aquest canvi i en aquest cas no solament tenim 114 candidatures, sinó també l'opció de vot en blanc o el vot nul.

Malgrat tot, el vot en blanc avui dia no representa res més que una opció que consta formalment però que en cap cas té efectes. És per això que un curiós grup que fa anys que treballa amb els temes participatius s'ha refundat per crear Escons en Blanc. Aquesta formació treballa per aconseguir una representació d'escons que evidentment deixaran buits per obligar els polítics a gestionar millor les institucions -inevitablement si un grup no vota res perquè ni es presenta ocuaparà llocs que han pres a la resta de grups convencionals que al seu torn es veuran obligats a negociar molt més per tirar endavant les decissions afavorint així a la millora de la democràcia-; al mateix temps que pressionen i fan visible la principal reivindicació: que els vots ens blanc comptin com a escons buits al parlament aconseguint una via oficial per tots aquells que no volen votar a cap partit i aconseguint que el vot en blanc sigui un vot de càstig.

Avui per començar a submergir-se entre les opcions polítiques actuals, hem començat amb un grup que promulga una opció que no és de dretes ni d'esquerres sinó que solament proposa aconseguir aquest canvi a la llei electoral per afavorir la democràcia i participació de la societat. Més endavant continuarem amb la resta: 114 candidatures donen molt de joc...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada